“Ik was in 2020 in de tuin in Opperdoes aan het werk, wilde wat gereedschap neerleggen, draaide me om en viel achterover. Door de val brak de kop van mijn spaakbeen in meerdere stukken. Allemaal door zo’n simpel valletje.”
“Ik kwam in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn terecht en daar hebben ze de boel toen gerepareerd. Maar omdat de kop van mijn spaakbeen echt aan gruzelementen lag, waren ook alle ligamenten afgescheurd. De verbinding en stevigheid waren weg en mijn hand ging alle kanten op. Het spaakbeen kwam steeds tegen de ellepijp aan, daar had ik veel last van.
Ze hebben toen de ellepijp een paar millimeter ingekort. Traumachirurg Arwin Noor kon verder niets voor mij doen en het vooruitzicht was dat ze het gewricht uiteindelijk vast zouden zetten zodat ik als het ware een steel met vingers eraan zou krijgen.”
Scheker prothese
“Daar voelde ik niets voor. Ik wilde naar een kliniek in Amsterdam gaan, maar dokter Noor verwees me door naar traumachirurg Niels Schep van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. Een oud-studiegenoot van hem die hoog staat aangeschreven en zo ben ik gelukkig bij hem terecht gekomen. Hij zei: we gaan die arm niet vastzetten, maar reconstrueren.
Het gebroken gewricht hadden ze wel weer in elkaar gezet, maar dat komt nooit meer zo mooi te zitten als het was. Daarna hebben ze 3D-geprinte mallen gemaakt op basis van het goede gewricht, het gewricht in stukken gezaagd en weer in de juiste stand aan elkaar gezet met een 3D-geprinte titanium polsplaat. Op zich is dat goed gegaan, alleen bleef ik last houden aan de kant van de ellepijp. Dat deed de hele dag zeer.
Uiteindelijk heeft Dr. Schep de kop van de ellepijp weggezaagd en een Scheker prothese geplaatst. Die koppelt de ellepijp aan het spaakbeen. Afgelopen augustus is dat gebeurd met als resultaat dat ik mijn pols weer gewoon kan bewegen en draaien.”
Tien kilo
“Aan de prothese zit wel de beperking dat de maximale belasting tien kilo is. Dat is wel een minimale belasting, een emmer water. Nou ja, je kunt veel dingen ook met twee handen doen, maar een hele dag straten zit er niet meer in.
Ik ben ook een enthousiaste mountainbiker. Een paar jaar geleden heb ik een fiets gekocht met voor- en achtervering en dat rijdt fantastisch. Maar tijdens een tochtje ging het niet meer. Ik had nog geen brace en ik stond in het bos en dacht: ik gooi de fiets in de bosjes en ik loop naar huis. Ik was het echt zó zat. Ik ben een doenerig type, door dat ongeluk is er toch een deel van mijn leven van me afgenomen.”
Mountainbike
“Via Dr. Schep ben ik bij Manometric terecht gekomen. Hij werkt ook in het Spijkenisse MC en daar heeft Manometric een spreekuur. Ze hebben speciaal voor mij een brace voor mijn polsgewricht gemaakt. Ik zit nog in de testfase, maar ik ben er erg blij mee.
Hij bevalt goed, al mis je daarmee wel een stukje beweeglijkheid. Maar dat moet natuurlijk ook om te voorkomen dat het fout gaat. Het geeft stevigheid en hij past als een handschoen. Ja, hij is robuust, en dat hij van siliconen is, maakt het wel heel praktisch als je door water en modder rijdt: hij is heel makkelijk schoon te maken. En wat maakt het nou uit als je op een mountainbike zit?”
Omschakelen
“Ik ben in januari verhuisd van Opperdoes naar Elsloo in Friesland. Dat wilden we al langer. Een oude jeugdvriend van me woont in Drenthe en we komen er al vijftien jaar regelmatig. We wonen nu op de grens van het Drents Friese Wold. Als ik in de straat de ene kant op kijk, zie ik weilanden, de andere kant op ligt de heide. Fantastisch om hier te mountainbiken. Nee, nog niet in een groep.
Ik heb natuurlijk een vrij roerige tijd achter de rug met vijf operaties in twee jaar. Het is niet niks wat je meemaakt, ik moet eerst mijn conditie wat opkrikken en mijn v zijn hier ook allebei net begonnen in een nieuwe baan. Laatst heb ik zonder brace gefietst en als ik dan niet zo ver ga, dan doet het ook niet zo zeer. Maar je moet wel uitkijken, want zo’n prothese is toch kwetsbaar. Je moet er niet aan denken dat je die stuk maakt. Het is belangrijk om die brace gewoon altijd aan te doen. Maar het is wel even omschakelen.’’
– Sjaak Smakman – Maart 2023 – Uit Manometric Magazine 3